2012/10/20

Barbie dolls wield power for collector, acceptance for girls är en jättebra artikel (på engelska) om hur viktig det är för flickor att kunna se sig själv speglad i sitt omgivning. 

2012/10/08

Miljö och byggnämndmötet 2012-10-02


På tisdag 10/2 hade vi den årliga planeringsdagen i samband med MBN:s mötet. Jag tycker det är väldig intressant att kunna fördjupa mig i förvaltningens arbetet.

Enligt kommunens webbsajt:

 “Miljö- och byggnämnden ansvarar för tillstånds- och lovgivning enligt en rad lagar inom miljö- och byggområdet som exempelvis Plan och bygglagen, Miljöbalken, livsmedelslagstiftningen och Djurskyddslagen. Till denna lagstiftning hör även tillsyn och kontroll av att dessa lagar följs.”

Och

“Miljöbalken skall tillämpas så att:
Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föreoreningar eller annan påverkan.
Värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas.
Den biologiska mångfalden bevaras.
Mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas
och återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi främjas så att ett kretslopp uppnås.
16 nationella miljömål har fastställts som ger vägledning till hur man ska uppnå miljöbalken syfte.”

Men förvältningen behöver mer personal helt enkelt. Deras arbete är jätteviktig för hela samhället! När förvaltningen inte har tillräklig med personalen måste visa saker prioriteras bort, särskilt förebyggande saker som hälsoskydd.

Intressanta länkar:


SPIMFAB:  SPI Miljösaneringsfond AB, bildades 1997. Spimfabs uppgift är att utan eget vinstintresse undersöka och vid behov sanera gamla nedlagda bensinstationer.

REACHthe European Community Regulation on chemicals and their safe use (EC 1907/2006). It deals with the Registration, Evaluation,Authorisation and Restriction of Chemical substances.